روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی

روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی

روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی

می‌توانید در این مطلب موارد زیر را بخوانید:

  • روغن حیوانی چیست
  • روغن حیوانی کرمانشاهی
  • بهترین روغن خوراکی در طب سنتی
  • بهترین روغن برای پخت و پز
  • بهترین روغن برای پخت برنج
  • طرز تهیه روغن حیوانی
  • خواص روغن حیوانی
  • مقدار مصرف روغن حیوانی
  • بهترین روغن حیوانی
  • شرایط نگهداری روغن حیوانی

روغن حیوانی چیست

روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی چیست؟ از قدیم هر شهر و دیاری به یک سوغات یا محصولی شاخص معروف است، شهری با گردو، دیاری با پسته، دیگری را با گز و... ولی ممکن است بسیاری از ما ندانیم سوغات کرمانشاه و ایلام چه چیزی است.

منطقه‌ی غربی ایران سرزمین تاریخ و تمدن ۹ هزار ساله با فرهنگی غنی از قدیم تاکنون جایگاه مردمی بوده که همواره به عنوان افرادی فعال در عرصه‌های مختلف شناخته شده است. وجود دامداری و زندگی عشایری در این مناطق باعث شده یکی از مهمترین مراکز تولید گوشت، شیر، پنبه، صنایع دستی و … در کشور باشند که البته کیفیت این تولیدات نیز بسیار بالا است.

روغن حیوانی کرمانشاهی هم یکی از مهمترین تولیدات ایران باختری است که از قدیم تاکنون جایگاه بسیار بالایی در وعده‌های غذایی مردم کشور داشته و هم اکنون نیز مورد توجه گردشگران و مسافران قرار می‌گیرد.

روغن حیوانی یا کرمانشاهی

روغن حیوانی که به آن روغن کرمانشاهی نیز گفته می‌شود و در زبان انگلیسی Clarified butter یا Ghee نام دارد، یکی از بهترین و سالم ترین انواع روغن خوراکی و نوعی روغن مخصوص آشپزی برای غذاهای ایرانی است، چرا که دارای نقطه دود بالایی است(هرچه نقطه دود روغن بالاتر باشد برای پخت و پز مناسب‌تر است).

بیشتر روغن‌های پخت و پز با نقطه دود بالا مانند روغن کانولا، روغن بادام زمینی، روغن ذرت و روغن سویا معمولا از لحاظ ژنتیکی اصلاح شده‌اند و اغلب به طور جزئی هیدروژنه می‌شوند تا ثبات آنها افزایش یابد، بنابراین برای پخت و پز توصیه نمی‌شوند.

اما نقطه دود روغن حیوانی 270 درجه سانتیگراد است که بسیار بالاتر از نقطه دود کره یا کره محلی است. این بدان معنی است که شما بدون نگرانی می‌توانید با استفاده از روغن کرمانشاهی برای پخت و پز، سرخ کردن و کباب کردن بدون نگرانی از بین بردن مواد مغذی مهم مجود در آن تمام مزایای این روغن فوق العاده را داشته باشید.

بهترین روغن خوراکی در طب سنتی

در گذشته به دلیل فعالیت زیاد مردم در طول روز همواره از روغن حیوانی در راستای تامین قوای بدنی استفاده می‌شد و حتی الان هم این روغن در سطح وسیعی در خاورمیانه، چین، هند و آمریکا بسیار استفاده می‌شود.‌  هندی‌ها یکی از بزرگترین مصرف کنندگان این نوع روغن هستند.

در سنت‌های پزشکی کهن مانند طب چینی، طب ایرانی و آیورودا این روغن ماده اصلی در برخی از ترکیب‌های دارویی است و به عنوان روغن پایه‌ برای ضماد‌ها یا پمادهای گیاهی که در درمان سوختگی‌ها و بثورات و اورام استفاده می‌شود کاربرد دارد. به نظر اغلب متخصصان بهترین روغن خوراکی از نظر طب سنتی روغن حیوانی است، و به عقیده این متخصصان این روغن نقش بسزایی در سلامتی، استقامت و توان بدنی، شادابی و شفافیت پوست دارد.

بهترین روغن برای پخت و پز

در حال حاضر ۳ نوع روغن در بازار برای تهیه غذایهای ایرانی موجود است. این سه نوع روغن خوراکی عبارت‌اند از روغن سرخ‌کردنی، روغن مخصوص پخت‌وپز و روغن مخصوص سالاد، کاربرد هریک را می‌توان از روی عنوان آن‌ها متوجه شد. روغن سرخ‌کردنی برای سرخ کردن مواد غذایی و درست کردن انواع کوکو و انواع کتلت، فلافل، سیب زمینی، بادمجان، کدو و … کاربرد دارد؛ چراکه روغن سرخ کردنی به مدت طولانی قادر به تحمل دمای بالا  است و حین سرخ کردن مواد غذایی در دمای بالا آسیبی نمی‌بینند.

روغن‌های پخت‌ و پز باید برای مواردی غیر از سرخ کردن مورد استفاده قرار بگیرند برای مثال برای روی برنج و پخت خورش‌ و انواع خوراک‌ مصرف شوند، بهتر است روغن پخت و پز به مدت طولانی تحت دمای بالا قرار نگیرند. اما روغن‌های مخصوص سالاد هرگز نباید تحت حرارت قرار بگیرند و شما می‌توانید برای استفاده از مواد مغذی آنها آن را به انواع سالاد، مثل سالاد کاهو، سالاد سزار، سالاد فصل و... اضافه کنید یا پس از پخت روی غذا بریزید.

در حالیکه برخی از چربی‌ها می‌توانند حرارت را تحمل کنند، برخی اینگونه نیستند و اگر حرارت زیادی را متحمل شوند، طعم و مواد مغذی خود را در طی فرآیند پخت از دست می‌دهند. نقطه دود روغن کرمانشاهی برای پخت و پز قابل قبول است. به علاوه، پخت و پز با این روغن در مقابل استفاده از کره یا سایر موارد مناسب تر است و بهترین روغن برای پخت و پز غذای ایرانی است.

بهترین روغن برای پخت برنج

روغن‌های مناسب برای پخت و پز و پختن برنج، عطر و طعم‌های مختلفی دارند که شما بنابر ذائقه و سلیقه خودتان می‌توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. برای به دست آوردن چلوی خوشمزه و مجلسی لازم است برنج مرغوب ایرانی را به شیوه كته با مقدار مناسبی روغن کرمانشاهی طبخ کنید چراکه از جمله بهترین روغن های خوراکی برای پخت برنج ایرانی روغن حیوانی کرمانشاهی است. همان‌طور که می‌دانید برنج جایگاه خاصی در سفره ایرانی دارد و طبخ چلو ایرانی اصلا ساده نیست و فوت و فن خودش را دارد.

انواع روغن کرمانشاهی که در داخل کشور تولید می‌شود به دلیل رعایت استاندارد‌های جهانی باعث شده تا ایران به عنوان یکی از صادرکننده موفق این حوزه شناخته شود. مارک‌ها یا برندهای مختلفی از این روغن در شهر کرمانشاه و دیگر مناطق کشور تولید و به بازار عرضه می‌شوند. در حال حاضر بهترین انواع روغن کرمانشاهی تولید شده در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها که با رعایت اصول بهداشتی و کسب مجوزهای لازم برای بازارهای داخلی و خارجی تولید می‌شوند، عبارتند از: روغن لباف، روغن نیک منش، روغن روژان و روغن باستانی.

طرز تهیه روغن حیوانی کرمانشاهی

روغن حیوانی از نوعی کره محلی به‌دست می‌آید که از به هم زدن دوغ در مشک تهیه می‌شود. ابتدا دوغ تهیه شده از ماست را درون مشک ریخته و پس از تکان دادن مشک، کره را از دوغ جدا می‌کنند. سپس کره را درون دیگ‌های بزرگ ریخته و به ملایمت حرارت می‌دهند. در اثر حرارت، آب کره تبخیر شده، و روغن آن که چربی حیوانی است باقی می‌ماند.

اما شما می‌توانید این روغن را به روش دیگری در منزل تهیه کنید. تهیه روغن کرمانشاهی در منزل پیچیده نیست، برای تهیه روغن به یک ظرف با ظرفیت چند برابر مواد اولیه نیاز دارید تا از سر رفتن مواد جلوگیری شود.

مواد لازم برای تهیه روغن حیوانی:

  • کره محلی 1.5 کیلوگرم 
  • آب نصف استکان 
  • نمک نصف قاشق چایخوری 
  • آرد سفید یک قاشق غذاخوری

ابتدا کره را داخل قابلمه بریزید و روی شعله بگذارید، نمک و آب را به کره اضافه کنید و صبر کنید تا کره به حالت مایع درآید، حالا آرد را اضافه کنید و به آرامی و دائما هم بزنید تا آرد گلوله گلوله نشود. صبر کنید تا کف ها به طور کامل از بین بروند و ماده موجود زرد و شفاف شود.

سپس فورا ظرف را از روی شعله بردارید و اجازه بدهید به آرامی سرد شود. بعد از این که روغن سرد شد آن را از یک پارچه نازک عبور داده تا ماده های ته نشین شده آن داخل ظرف نریزد حالا روغن را داخل یک ظرف شیشه ای بریزد، سپس آن را در یک مکان خنک دور از نور مستقیم نگهداری کنید.

بهترین روغن حیوانی کرمانشاه

خواص
روغن حیوانی کرمانشاهی

آیا روغن حیوانی مضر است؟ مقدار قابل توجه چربی اشباع در این روغن باعث شده در طول ۳۰ سال گذشته شهرت بدی کسب کند، اما تحقیقات جدید نشان داده که برخلاف تصور رایج، اعتدال در مصرف این نوع روغن خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. روغن حیوانی گوسفندی اصل مهمترین منبع اسیدهای چرب زنجیره کوتاه شامل اسید بوتیریک، کاپروئیک، کاپریک و کاپریلیک در میان مواد غذایی می‌باشد.

به علت وجود همین اسیدهای چرب، خواص و فواید روغن‌ حیوانی فراوان است و از قدیم دارای خواص دارویی معرفی شده‌ و در طب سنتی و متون قدیمی پزشکی در درمان و پیشگیری برخی بیماری‌ها استفاده می‌شده، در مکاتب سنتی پزشکی به مصرف روغن های حیوانی بسیار تأکید می‌شده و می‌شود، اما در حجم کم و با کیفیت مرغوب، پیشنهاد ما به شما استفاده از روغن‎‌هایی است که دارای پروانه ساخت یا پروانه بهداشت و نشان سیب سبز سلامت باشند و در بسته‌بندی های کاملا بهداشتی تهیه و تولید شوند.

بدون شک روغن حیوانی از دیگر انواع روغن خوراکی مرغوب تر است و این مسئله به علت نوع اسید های چرب و مواد معطر موجود در گونه های گیاهی منحصر به فردی است که در منطقه زاگرس می روید. با توجه به اینکه دام‌های عشایر بیشتر در کوه‌های شاهو و دالاهو تعلیف یا تغذیه می‌شوند و تنوع گونه‌های گیاهی در این مناطق فراوان است طبیعتا روغن تولیدی در این بخش از کیفیت، طعم و رایحه به مراتب بهتری برخوردار است.

فصل تولید روغن کرمانشاهی یا روغن گیری از اوایل بهار تا اواخر تابستان است. همچنین روغن حیوانی تولید شده از شیر گوسفند بسیار مرغوب تر است لذا قیمت هرکیلو از آن در بازار بیشتر از انواع دیگر است، روغن تولید شده از شیر گوسفند سفید رنگ‌تر است و عطر و طعم آن قابل مقایسه با انواع تولید شده از شیر گاو  که رنگ آن زردتر است، نیست. البته این موضوع به ذایقه و سلیقه غذایی افراد بستگی دارد و شاید روغن تهیه شده از شیر گاو به ذایقه افراد دیگری خاص‌تر و بهتر بیاید.

طبع روغن حیوانی

بر اساس کتاب های طبی و طبق نظر حکمای طب سنتی مزاج یا طبع انواع روغن حیوانی گرم و تر است و روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی هرچه کهنه تر شود، از رطوبت آن کاسته شده و خشکی آن افزایش پیدا می کند.

خواص روغن حیوانی برای رحم

یکی از راه های درمان تنبلی تخمدان از نظر طب سنتی روغن مالی رحم، تخمدان و معده با روغن حیوانی و مصرف غذاهایی است که با روغن زرد پخته شده باشند. چراکه مصرف روغن حیوانی اصل باعث افزایش قوا و انرژی های بدن می شود. اگر خانم ها در غیر دوران قاعدگی به اندازه یک قاشق چایخوری با روغن زرد یا روغن حیوانی زیرشکم و کشاله رانها را به مدت 20 دقیقه ماساژ بدهند تا روغن جذب پوست و مویرگهای رحم گردد در رفع خشکی رحم بسیار کارساز است.

اینجا ضربه بزنید و خواص روغن های گیاهی را بخوانید


مقدار مصرف روغن حیوانی

اضافه کردن دو تا سه قاشق چای‌خوری روغن حیوانی به غذا در روز، یک راه عالی برای رساندن برخی از ویتامینهای محلول در چربی به بدن است. مقدار متعادل مصرف روغن حیوانی در روز حداکثر ۳۰ گرم است، بنابراین افرادی که از چربی حیوانی استفاده می‌کنند، باید دقت داشته باشند که مصرف روزانه آن‌ها از این ۳۰ گرم در روز تجاوز نکند، با رعایت این اصل، مصرف این نوع چربی برای بدن هیچ گونه ضرر و زیانی نخواهد داشت.

روغن حیوانی کرمانشاهی شامل مقادیر فراوانی از ویتامین A، ویتامین E، ویتامین D و ویتامین K است و دارای مواد مغذی مهم برای حفظ سلامت و درخشندگی پوست شما است. همچنین اگر شما از سندرم روده تحریک پذیر یا بیماری کرون رنج می‌برید و ممکن است بدن شما مشکل جذب ویتامین‌های محلول در چربی را داشته باشد، روغن حیوانی با رساندن این مواد مغذی به بدن در بهبود سلامت شما کمک رسان است.

روغن‌های با منشا حیوانی غنی از اسید چرب به نام اسید لینولئیک linoleic conjugated(CLA) هستند، این اسید چرب طیف وسیعی از منافع بهداشتی را داراست. به عنوان مثال، یک مقاله علمی در سال 2018 نشان می‌دهد که CLA موجود در رژیم غذایی باعث کاهش ۱۵ درصدی ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط است. لینولئیک اسید متعلق به یکی از دو خانواده اسیدهای چرب ضروری است.

بدن ما قادر نیست این نوع اسید چرب را از غذاهایی که به دست می‌آورد سنتز کند بنابراین در یک رژیم غذایی سالم میزان مناسب این اسید چرب ضروری است. در تحقیقاتی که روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده، میزان کم این اسیدچرب سبب ریزش موها، پوسته پوسته شدن پوست و تاخیر در بهبود زخم‌ها گزارش شده است. همچنین روغن حیوانی حاوی اسید چرب دیگری به نام Butyrate اسید است، طبق مطالعه‌ی دیگری، اسید بوتیرات نقش حیاتی در سلامت گوارش دارد و دارای اثرات ضد التهابی نیز هست.

بهترین روغن حیوانی

بافت، رنگ و طعم روغن حیوانی اصل بستگی به نحوه خوراک و چرای گاو یا گوسفند، منبع شیر مورد استفاده و کیفیت کره دارد، به‌دلیل چرای گله‌های مناطق غربی ایران در مراتع پر علف، این روغن از بو و مزه خاصی برخوردار است که حاصل گیاهان معطر مناطق مرتفع کوهستانی می‌باشد، لذا روغن‌های حیوانی که در مناطق غربی ایران تولید می‌شوند از بهترین انواع روغن حیوانی هستند.

روغن حیوانی در مقایسه با کره‌های صنعتی چربی بیشتری دارد، البته خواص تغذیه‌ای بیشتری هم دارد. اگر قرار باشد بین این روغن و روغن نباتی جامد یکی را انتخاب کنیم، روغن حیوانی مناسب تر است چون از لبنیات تهیه شده و خواص شیر را دارد.

این نوع روغن از کره ساخته شده اما ناخالصی‌ها و مواد جامد شیر از آن حذف شده، این روغن حاوی مقادیر بسیار پایین پروتئین‌های لبنی مانند کازئین و لاکتوز نسبت به کره معمولی است، بنابراین افرادی که به لاکتوز یا کازئین موجود در شیر حساس‌اند مشکلی با این روغن نخواهند داشت.

شرایط نگهداری روغن حیوانی

روغن حیوانی عموما در ظروف فلزی یا شیشه‌ای بسته بندی می‌شود و باید از نور مستقیم خورشید دور نگه داشته شود، زیرا نور خورشید باعث ایجاد رطوبت در داخل ظرف شده و رطوبت می‌تواند سبب تضعیف کیفیت و همچنین کاهش طول عمر آن شود.

برای جلوگیری از فرآیند اکسیداسیون و افزایش مدت زمان نگهداری روغن حیوانی، باید از هر چیزی که باعث آن می‌شود، محافظت شود، مانند نور خورشید، اشعه‌های UV و حتی چراغ‌های فلورسنت. اگر ظرف باز نشده باشد، نیازی به یخچال ندارد. اما چنانچه باز شود، می‌توان بیرون از یخچال و در یک کابینت آشپزخانه تا 3 ماه نگهداری شود. پس از آن، ممکن است تا یک سال در یخچال سالم بماند. یخچال و فریزر باعث می‌شود روغن حیوانی عمری طولانی‌تر پیدا کند.

ذکر این نکته حایز اهمیت است که متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند، در رژیم غذایی از انواع روغن‌های گیاهی و حیوانی استفاده کنیم. زیرا هر کدام از این روغن‌ها اسید‌های چرب ضروری خاصی را در خود دارند، اما باید حد اعتدال را در نظر گرفت و در مصرف انواع روغن خوراکی زیاده‌روی نکرد.

خرید روغن حیوانی کرمانشاهی

اگر سوال شما هم این است که روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی را از کجا بخرم؟ پیشنهاد ما به شما فروشگاه اینترنتی نارمُشک است چرا که نارمشک بهترین مارک های روغن حیوانی و کرمانشاهی را که دارای پروانه ساخت، نشان استاندارد یا پروانه بهداشت و نشان سیب سبز سلامت هستند و در بسته‌بندی های کاملا بهداشتی تهیه و تولید می‌شوند را با بهترین قیمت موجود در بازار به شما عزیزان ارائه می‌کند.

این نوع روغن‌ها حتما باید در ظروفی بسته بندی شوند که در مقابل هوا غیرقابل نفوذ بوده و هوای آنها قبل از پرشدن با وارد ساختن یک گاز بی اثر تخلیه گردد. برای همین به شما اکیدا توصیه می‌کنیم از روغن‌هایی که در بسته بندی‌های بهداشتی عرضه می‌شوند استفاده کنید.

فروشگاه اینترنتی نارمشک از لحاظ تنوع محصولات در شاخه روغن حیوانی کرمانشاهی فراوانی ویژه‌ای دارد، لذا شما برای خرید و سفارش روغن کرمانشاهی انتخاب‌های زیادی دارید. نارمشک با از بین بردن محدودیت جغرافیایی محصولات با کیفیت و مرغوب بازار را دستچین کرده و آنلاین عرضه می‌کند. بنابراین شما می‌توانید در هر نقطه از ایران و حتی خارج از ایران که هستید انواع روغن حیوانی کرمانشاهی را از فروشگاه اینترنتی نارمشک سفارش داده و به راحتی تحویل بگیرید.

نظرات بازدیدکنندگان