خواص نارگیل در طب سنتی

خواص نارگیل در طب سنتی

طبع و خواص نارگیل

می‌توانید در این مطلب موارد زیر را بخوانید:

  • نارگیل چیست
  • درخت نارگیل
  • میوه نارگیل
  • طبع نارگیل
  • خواص نارگیل
  • مضرات نارگیل
  • مصلح نارگیل

نارگیل با نام علمی Cocos nucifera از اعضاء خانواده نخلیان Arecaceae است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل Cocos طبقه‌بندی می‌گردد. نارگیل ابتدا در جنوب آسيا كشت می‌‌شد و در حال حاضر به صورت درخت نارگيل در تمام مناطق استوايي وجود دارد.

نارگیل به عنوان ناریل یا ناریال در هند، کاریکین در مالایالام، تنکای در تامیل و ناریکلیا در بنگالی شناخته می‌شود و در عربی جوز الهند می‌گویند. نارگیل تازه حاوی آب شیرینی است که برای سلامتی مفید می باشد.

واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد که از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است.

ماهيت نارگیل

نارگیل ثمر درختى است که در اكثر بنادر و سواحل درياى هند يافت مى‌شود. هرچه نارگیل به درياى شور نزدیک‌تر باشد و آب شور به پاى آن برسد ثمر آن بهتر و لذيذتر و شيرين‌تر و چرب‌تر می‌شود. با احتساب اختلاف اراضی و مناطف از هفت، هشت سال بعد از کاشت تا قريب به صد سال ثمر مى‌دهد و ثمر آن مانند خرما در خوشه مى‌باشد الا آنكه خوشۀ آن بزرگ و در هر خوشه هفت تا پانزده عدد نارگیل می‌دهد.

درخت نارگیل

درخت نارگیل نيز شبيه به درخت نخل است، الا آنكه زوايد تنۀ آن كمتر است و شاخ‌هاى آن نيز شبيه به شاخ‌هاى نخل است با این تفاوت که برگ‌هاى آن بلندتر و چوب وسط آن نيز بلندتر و سفت‌تر است که مردم از آن جارو درست می‌کنند.

میوه نارگیل

اما ثمر یا میوه نارگیل سه پوسته دارد يكى ليفی شکل که خشن و ضخيم به ضخامت يك انگشت است و در خامى سبز و ليفهاى آن نرم است و بعد از رسيدن و خشك شدن تغییر رنگ داده و قهوه‌ای روشن یا تیره می‌شود. این لیفهای خاکی رنگ را جدا کرده، خيسانيده و كوبيده کرده و ريش‌هاى آن را جدا نموده واز آن ريسمان و طناب مى‌سازند جهت آنكه در آب درياى شور بسیار دیر پوسيده و فاسد می‌گردد.

اما پوست دوم آن سفت و چوبی شکل و تیره رنگ است و بر سر آن سه نشان دیده می‌شود که از همان موضع جذب رطوبت براى نشو و نما مى‌نمايد. در هنگام نيم‌رس بودن آب در آن باشد که آن موضع را سوراخ مى‌نمايند و آب آن را از ان برمی‌آورند. بعضى مردم براى ساختن غليان سر آن را به مقدار درهم بزرگی سوراخ كرده مغز آن را از جوف آن بريده برمی‌آورند طوری که پوست آن سالم بماند و برآن نى نصب نموده و غليان مى‌سازند.

اغلب مردم نیز غلاف چوبی شکل نارگیل را شكسته و مغز آن را که سفيد و شيرين و لذيذ و با چربی فراوان است مى‌خورند. و انواع و اقسام حلواها و غذاها نیز از مغز آن درست می‌کنند و در اكثر شهرهای هند خوراك مردم آنجا و حيوانات منحصر به میوه نارگیل است چه خام و چه به طريق شير برنج و غير آن پخته و روغن غذا و چراغ نيز از روغن آن به عمل می‌آورند.

خواص روغنهای گیاهی در طب سنتی را از اینجا بخوانید

طبيعت یا طبع نارگیل

در بیانی کلی و ساده گوشت سفید نارگیل از نظر طب سنتی ایرانی گرم و خشک است. مغز نارگیل تازه در وسط دوم گرم و در اول خشك و طبيعت نارگیل خشك در آخر دوم گرم و در اول دوم خشك است. طبع آب نارگیل نیز گرم و تر است و همه اجزاى آن دارای رطوبت فضليه است. طبع سركه نارگیل نیز در اول گرم و در سوم خشك و در دوم نيز خشك گفته‌اند.

خوردن نارگیل در سردمزاجان و سالمندان احتياج به اصلاح ندارد ولی مصلح آن در افراد گرم مزاج ميوه‌هاى ترش، ليمو یا هندوانه است.

افعال و خواص نارگیل

نارگیل مقوى حرارت غريزى و چاق کننده بدن و تولید کننده خلط صالح است. نارگیل برای دفع مواد سرد بلغمی و سوداوی که در سر ایجاد بیماری‌های مانند استرخا و فالج و جنون و ماليخوليا و امثال اينها می‌کنند نفع فراوانی دارد.

این گیاه استوایی برای خوشبوئى دهان نیز بی مثال است و جهت ضعف کبد و زخم‌های باطنی و بواسير و توليد منی و گرم کردن کلیه و كمر سردمزاجان نافع است. از خواص دیگر نارگیل این است که برای بهبودی سردى مثانه و درد آن موثر است . همچنین خوردن آن با شكر مولد خون صالح و مقوى حرارت غريزى است.

  • نارگیل چاق کننده است.
  • نارگیل تقویت کننده حرارت غریزی است.
  • نارگیل خوشبو کردن دهان است.
  • دفع کننده مواد بلغمی و سوادوی است.
  • نارگیل ضعف کبد را درمان می‌کند.
  • زیاد کننده منی است.
  • گرم کننده کلیه و کمر خصوصا در سرد مزاجان است.
  • بهبود دهنده سردی مثانه است.
  • کرم معده و روده، خصوصا کرم کدو را از بین می‌برد.

مضرات نارگیل

نارگیل مسدد و ديرهضم و مولد خلط غليظ است و مخشن سينه و مفسد آواز است. خوردن مغز فاسد و کپک زده نارگیل باعث غثيان و حالت تهوع و بیهوشی می‌شود. در این حالت مصلح آن استفراغ کردن و ميوه‌هاى ترش ترياقي خوردن است.

مصلح نارگیل

مصلح نارگیل شكر و نبات است. اما در سردمزاجان و سالمندان احتياج به اصلاح ندارد ولی مصلح آن در گرم مزاجان ميوه‌هاى ترش و ليمو و هندوانه است.  شراب آن جهت ماليخوليا و جنون و تقويت باه نافع است.

سرکه نارگیل

سرکه نارگیل یکی از محبوب ترین چاشنی های غذا در کشور های شرقی است. سرکه نارگیل طیف گسترده‌ای از ترکیبات مغذی، عالی و مفید که در برابر بیماری ‌هایی مثل دیابت و بیماری‌ های قلبی از بدن محافظت می‌کنند را دارا است. این نوع سرکه از تخمیر شیره گل های درخت نارگیل یا آب نارگیل به دست می آید. سرکه نارگیل سفید رنگ بوده و مزه ی آن کمی از سرکه ی سیب ترش تر است.

سرکه نارگیل نسبت به سرکه سیب ظاهری سفید‌تر و طعمی ملایم‌تر دارد.  این سرکه یک طعم شیرین به سس سالاد، ماریناد، سوپ و بشقاب داغ غذای شما می‌افزاید. از جمله خواص سرکه نارگیل می‌توان به کاهش وزن، بهبود هضم، سیستم ایمنی قوی ‌تر و قلب سالم ‌تر اشاره کرد.

خواص سرکه نارگیل

سرکه نارگیل سریع النفوذ و رساننده قوای ادویه به اعضا است. آشاميدن سرکه نارگیل مسهل و خارج کننده اقسام كرم شكم و کرم کدو است و جهت تقويت هاضمه موثر است. سرکه نارگیل همچنین برای خوب پخته شدن گوشت موثر است برای اینکار باید در حين طبخ مقداری از سرکه نارگیل را در ظرف بیندازید.

در ضمن سنون خاكستر پوست نارگیل سفیدکننده و براق کننده دندان است و طلاى آن رفع کننده لک‎‌های صورت و لکه‌های روی ناخن و جرب و حكه و خارش پوست و نيكوكنندۀ رنگ رخسار است. همچنین ترکیب آن با حنا مقوى مو است.

روغن نارگیل

روغن نارگیل را به دو روش تهیه می‌کنند. در روش اول مغز نارگیل را كوبيده و می‌جوشانند و از آن روغن استخراج مى‌نمايند، روغن نارگیل به دست آمده از این روش جهت تقويت فهم و تقویت کلیه و رفع درد مثانه و تحليل رياح آن و خارج کردن ديدان انواع کردم روده و حب القرع یا کرم کدو که بیشتر در روده اعور و قولون ساکن است بی نظیر است. همچنین برای بهبود درد كمر و تحريك قوای جنسی مفيد است.

روغن نارگیل تازه جهت آشاميدن و روغن نارگیل کهنه برای روغن مالی نافع است و ترکیب آن همراه با روغن هسته زردآلو جهت بواسير بسیار مجرب است.

در روش دوم، مغز تازۀ نارگیل را كوبيده و يا با وسیله‌ای آهنی خراشيده با آب گرم مخلوط نموده و صاف می‌کنند و در جاى بسيار سرد می‌گذارند تا چربی آن بالا بیاید و منجمد شود. سپس روغن تشکیل شده روی آب را جدا می‌کنند. روغن نارگیلی که از این روش تهیه می‌شود، بسیار لطیف است و برای سرد مزاجان و مرطوبين از روغن گاو و روغن گوسفند بهتر است و بسیار خوش طعم و خوش ذايقه است.


مخزن الأدويه: دائرة المعارف خوردنیها و داروهای پزشکی سنتی ایران (طبع قدیم)، صفحه 858

نظرات بازدیدکنندگان