خواص روغن‌ های گیاهی

خواص روغن‌ های گیاهی

خواص روغن‌ های گیاهی

برخی از مطالبی که در این مقاله در ارتباط با خاصیت انواع روغن های گیاهی می‌خوانید:

  • خواص روغن سیاهدانه
  • خواص روغن قسط
  • خواص روغن آرگان
  • خواص روغن خشخاش
  • خواص روغن زیتون
  • خواص روغن خراطین
  • خواص روغن هسته زردآلو
خواص روغن‌های گیاهی بر کسی پوشیده نیست و امروزه استفاده از خواص روغن های گیاهی برای درمان و تسکین بسیاری از بیماری‌ها بسیار توصیه می‌شود. روغن گیاهی چربی حاصل از دانه ها و یا سایر قسمت‌های گیاهان مانند بذر یا برگ آن‌ها هستند.

روغن سویا، روغن کلزا و کره کاکائو نمونه‌هایی از چربی‌های دانه گیاهان هستند. روغن زیتون، روغن نخل و روغن سبوس برنج نمونه‌ای از چربی‌های بدست آمده از سایر قسمت‌های گیاهان هستند. با ما همراه باشید تا در مورد این روغن‌ها بیشتر بدانیم یا برای مثال بدونیم، روغن خراطین برای چی خوبه یا روغن بنفشه برای چی خوبه؟

روغن گردو

خواص گردو بیشمار است و خواص داروئی گردو کمتر شناخته شده است، روغن گردو در طب سنتی ایرانی عمدتاً مصرف موضعی دارد و بهترین شیوه مصرف آن به صورت استعمال خارجی بر روی اندام‌های مختلف بدن و حتی در برخی موارد چکاندن آن در بینی می‌باشد.

این روغن برای دردهای مفصلی ناشی از سردی بسیار مناسب است. گردو و روغن گردو طبع یا طبیعتی گرم و خشک دارند، طبع روغن گردو گرم است و درجه داروئی این روغن در درجه دوم است لذا مصرف طولانی مدت آن منعی ندارد اما به دلیل مسخن یا گرمی زیاد برای افراد گرم مزاج ایجاد مشکل می‌کند.

روغن تخم خربزه

خربزه یکی از بهترین میوه‌های تابستانی با نام علمی Citrullus colocynthis L از نظر تغذیه‌ای محصولی ارزشمند است. روغن تخم خربزه طبع یا طبیعتی گرم و تر دارد، این روغن جالی است یعنی جلا دهنده است لذا برای تقویت و روشن کردن پوست روغن بسیار خوبی است. لذا تدهین یا روغن مالی پوست با روغن تخم خربزه روشن کننده، پاک‌کننده و جلادهنده پوست، خصوصا پوست صورت است.

روغن تخم ریحان

ریحان با نام علمی Ocimum basilicum گیاهی یک‌ساله از تیرهٔ نعناعیان است که آن را در فارسی «شاهِسپَرَم» و «شاهسپرغم» و نازبو نیز گفته‌اند، برگ‌های معطر این گیاه را خام می‌خورند، اغلب تخم ریحان با تخم شربتی و دانهٔ چیا اشتباه گرفته می‌شود، در حالی که این سه متفاوت از یک دیگرند و هر کدام خاصیت جداگانه‌ای دارند.

تنها شباهت تخم یا بذر ریحان با دانه چیا و تخم شربتی لعاب‌دار شدن هر سه است (دارای موسیلاژ می‌باشند). روغن تخم ریحان منوم است، یعنی خاصیت خواب آوری دارد. این روغن مفتح سده‌های دماغی است یعنی بازکننده‌ی گرفتگی‌های مغز است. روغن تخم ریحان در سردردهای ناشی از گرمی در گرم مزاجان بسیار مفید است، همچنین این روغن مسکن و تسکین دهنده‌ی دردها است.

خرید روغن گیاهی طبیعی و اصل

روغن شاهدانه

روغن شاهدانه خالص به عنوان یکی از پرفایده‌ترین روغن های درمانی که از قدیم و الایام برای اندام‌های بدن و اعصاب تاثیرات فراوانی داشته، معروف بوده است، ترکیبات موجود در روغن گیاه شاهدانه موجب شادابی، جوان سازی و زیبایی پوست و مو شده و روند پیری پوست را کاهش می‌دهد.

روغن سیاهدانه

شونیز، شونوز یا سیاهدانه که در عربی حبه السودا و به یونانی سنو و به هندی کلونجی گویند. تخم گیاهی است شبیه به رازیانه که قوت آن تا هفت سال باقی می‌ماند. سیاهدانه گرم کننده و خشک کننده رطوبات است و منضج و مقطع اخلاط، مدر شیر و بول و حیض و تریاق سموم بارده است. طبیعت یا مزاج سیاهدانه از دیدگاه طب سنتی ایران گرم و خشک است. روغن سیاه دانه سستی اعصاب را بهبود می‌بخشد و در درمان دردهای مفاصل که ناشی از سردی باشند مورد استفاده قرار می گیرد.

روغن گل بنفشه

روغن گل بنفشه به انگلیسی Violet oil نام دارد، روغن گل بنفشه برای تمام پوست بدن، به خصوص پوست صورت فواید زیادی دارد درضمن این روغن بهترین روغن گیاهی برای پوست خشک است و به نوعی روغن گیاهی آبرسان پوست قلمداد می‌شود. روغن بنفشه اصل دارای طبیعت سرد و تر است و خواص و فواید بیشماری دارد و برای رفع خارش، حرارت اضافی بدن، خشکی مغز و رفع بی‌خوابی تاثیرات بی بدیلی دارد.

مالیدن روغن بنفشه بر ملاج، پشت گوش‌ها و پیشانی به رفع بی‌خوابی کمک می‌کند. همچنین مالیدن روغن بنفشه بر روی سر در درمان حزاز یا شوره سر که ناشی از خشکی باشد بسیار مفید است.
از دیدگاه طب سنتی ایرانی اصلی‌ترین علت بیخوابی سوء مزاج دماغ یا مغز است، روغن بنفشه می‌تواند به عنوان یک داروی مکمل در درمان بیخوابی مفید واقع شود. همچنین خواص روغن بنفشه برای پوست هم ثابت شده است، روغن گل بنفشه برای مرطوب کردن پوست و طراوت بخشی به آن تاثیر چشمگیری دارد.

روغن زنجبیل

زنجبیل یک گیاه اصالتاً چینی و هندی است و به دلیل طبیعت یا مزاج گرم و خشکی که دارد، نوعی خاصیت گرما بخشی دارد و به درمان بسیاری از بیماری‌ها ناشی از سردی و رطوبت کمک می‌کند. در طب سنتی ایرانی فرآورده‌های مختلفی از ریشه تازه یا خشک این گیاه به دست می‌آید.

یکی از این فرآورده‌ها روغن زنجیل است که در زبان انگلیسی Ginger Oil نام دارد که از نظر مکتب طب سنتی روغن زنجبیل نیز طبیعت و مزاج گرم و خشکی دارد و برای سرماخوردگی و آنفولانزا، درد و ناراحتی‌های مفصلی، آرتروز و جریان ضعیف خون و افزایش میل جنسی در سردمزاجان بسیار مناسب است.

روغن قسط

روغن قُسط در فارسی با نام کوشنه و در هندی به نام کت معروف است، گیاه قسط در طب سنتی سه نوع دارد، نوع اول شیرین و سفید و مایل به زردی و سبک با عطریت که قسط بحری می‌گویند. نوع دوم تلخ و مایل به سیاهی است و مغز آن مایل به زردی و سبک و عطریت آن کم است یعنی کم بو است که به نام قسط هندی معروف است.

نوع سوم مایل به سرخی و سنگین و در وزن شبیه به چوب شمشاد و خوش‌بوی و بی‌تلخی و این نوع سمی و کشنده است. قسط از جمله ادویه ارزشمند و پر منفعت است، که طبع یا طبیعت آن گرم و خشک است. این گیاه مقوی اعضای رئیسه، اعصاب و قوای جنسی است و دفع کننده امراض ناشی از سردی است و جذب کننده خون و سایر اخلاط به سمت پوست است.

روغن قسط در بهبود عرق النسا یا همان درد سیاتیک بسیار مفید است، این روغن گیاهی در تحلیل ریاح و تقویت معده و کبد و کلیه و مثانه نفع بسیار دارد، همچنین روغن قُسط یا روغن کوشنه یکی از بهترین روغن‌های گیاهی برای بهبود درد مفاصل، خصوصا درد زانو است، از خواص منحصر به فرد دیگر روغن قسط دفع سردردهای کهنه ناشی از سردی است، روغن قسط یکی داروهای کمیاب در طب سنتی است که خواص و فواید بیشماری دارد.

روغن مورد

مورد یا مورت نام یک سرده از تیره موردیان است، مورد از جمله گیاهان نادری است که به شکل گونه خاصی در مناطق محدودی در ایران و دنیا وجود دارد. در نوشته‌های بقراط گیاه مورد جایگاهی ویژه دارد. دریونان قدیم سنبل عشق و زیبایی به عظمت بود ورومیان عقیده داشتند که هرکس چای مورد بنوشد در نزد معشوقه زیبا جلوه می‌کند و جلوی خانه‌های خود مورد می‌پاشیدند تا این که عشق همیشه در خانه هایشان باشد.

به نظر اکثر متخصصین بهترین روغن برای پرپشت شدن مو روغن مورد است، خواص مورد به حدی است که حتی ریزش ابرو و مژه را نیز متوقف می‌کند، همچنین افرادی كه ریزش مو دارند معمولا پوست سرشان ملتهب است و با استفاده از روغن مورد می‌توانند این التهاب را کاهش دهند.

 

خواص روغن آرگان

اَرقان یا آرگان با نام علمی Argania spinosa گونه‌ای درخت بومی در جنوب غربی کشور مراکش است. آرگان ۸ تا ۱۰ متر بلند می‌شود و ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال عمر می‌کند، شهرت این درخت به خاطر روغن میوه آن است. میوه‌ی آرگان دارای یک بذر کوچک و روغنی است. و بذر درخت آرگان از دل همین میوه به دست می‌آید.

روغن آرگان به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی عمل می کند و چین و چروک پوست را کاهش داده و برای جوان سازی پوست صورت مفید است، در کل فواید و خواص روغن آرگان برای پوست بی مثال است. این روغن گیاهی سرشار از آنتی اکسیدان است که چربی پوست و التهاب را کنترل کرده و در بهبود آکنه و جوش صورت بسیار نافع است.


روغن آرگان حاوی مقادیر بالای ویتامین E است لذا الاستیسیته پوست را افزایش داده و می‌تواند برای پیشگیری و درمان ترک پوستی بارداری در زنان باردار استفاده شود. دیگر خاصیت روغن آرگان وجود ترکیباتی است که می‌توانند پوست را در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت کنند و از پیری و سرطان پوست جلوگیری کند.

روغن نارگیل

روغن نارگیل را به دو روش تهیه می‌کنند. در روش اول مغز نارگیل را كوبيده و می‌جوشانند و از آن روغن استخراج مى‌نمايند، روغن نارگیل به دست آمده از این روش جهت تقويت فهم و تقویت کلیه و رفع درد مثانه و تحليل رياح آن و خارج کردن ديدان انواع کردم روده و حب القرع یا کرم کدو که بیشتر در روده اعور و قولون ساکن است بی نظیر است. همچنین برای بهبود درد كمر و تحريك قوای جنسی مفيد است.
روغن نارگیل تازه جهت آشاميدن و روغن نارگیل كهنۀ برای روغن مالی نافع است و ترکیب آن همراه با روغن هسته زردآلو جهت بواسير بسیار مجرب است.
در روش دوم، مغز تازۀ نارگیل را كوبيده و يا با وسیله‌ای آهنی خراشيده با آب گرم مخلوط نموده و صاف می‌کنند و در جاى بسيار سرد می‌گذارند تا چربی آن بالا بیاید و منجمد شود. سپس روغن تشکیل شده روی آب را جدا می‌کنند. روغن نارگیلی که از این روش تهیه می‌شود، بسیار لطیف است و برای سرد مزاجان و مرطوبين از روغن گاو و روغن گوسفند بهتر است و بسیار خوش طعم و خوش ذايقه است.

روغن کرچک

به فارسی بید انجیر و به ترکی کرچک نام دارد و روغن آن در انگلیسی Castor oil نامیده می‌شود. روغن کرچک استفاده‌های زیادی در پزشکی و درمانی دارد و همچنین کاربردهای مختلف دیگری نیز دارد. روغن کرچک یک روغن گیاهی چند منظوره است که انسان‌ها هزاران سال است به خواص بی مثال آن پی برده‌اند.

روغن کرچک از روغن زیتون گرم‌تر و لطیف‌تر است و خاصیت تحلیل بیشتری دارد و طبع آن گرم و خشک است. این روغن دارای خاصیت رقیق کردن و لطیف کردن و تقویت اعضا است. همچنین تسکین دهنده درد دهانه معده ناشی از سردی است و طلای آن جهت نرم کردن صلابت‌ها، برص و رفع آثار کبودی پوست و درد گوش نافع است.

روغن گزنه

انجره نام قدیمی گزنه است که گونه های مختلف آن پوشیده از خارهای گزنده است که پس از لمس، محتویات سوزآور غدة زیر آن در پوست بدن وارد می شود و ایجاد سوزش می کند. افرادی که رماتیسم، آرتریت و پوکی استخوان رنج می برند ممکن است از روغن گزنه بهره ببرند.

روغن گزنه طبیعتی گرم وخشک دارد و ملطف اخلاط لزج است و تحلیل برنده ورم‌های سخت و صلب است، همچنین روغن گزنه جهت بهبود درد طحال و پهلو و کلیه سریع الاثر است.

روغن گزنه در گشودن دمل و قطع زگیل نافع است. استفاده موضعی از روغن گزنه با عسل بر قضیب و کنج ران محرک قوای جنسی است. قابل ذکر است که خواص روغن خصوص تقویت قوی باه قوی تر از بزر آن است.

روغن بادام شیرین

طبیعت روغن بادام شیرین در اول گرم و تر است و بعضی معتدل نیز گفته‌اند. روغن بادام شیرین به غایت مرطوب کننده دماغ یا مغز است. روغن بادام به هیچ وجه قابض نیست بلکه به واسطه شیرینی که دارد تلطیف کننده است، بنابراین اعضای داخلی بدن را تمیز می کند و جلا می دهد و لینت می‌بخشد.

مصرف روغن بادام شیرین به صورت خوراکی برای درمان یبوست مفید است. روغن بادام شیرین یکی از بهترین روغن‌ها برای ماساژ درمانی است و باعث تسکین دردهای عضلانی و آزادسازی گرفتگی‌های عضلانی می‌شود. استفاده از روغن بادام شیرین باعث افزایش لطافت، نرمی و درخشندگی پوست و مو می‌شود. همچنین تدوام چرب کردن بدن با این روغن برای انعطاف عضلات و ستون‌مهره‌ها و رفع خمیدگی قامت بسیار تاثیرگذار است.


روغن بادام تلخ

روغن بادام تلخ در اول گرم و مایل به رطوبت است. روغن بادام تلخ جالی و محلل و مجفف است و خواص عمدۀ آن حل کنندگی و پاک کنندگی است و در پاک کردن و از بین بردن اخلاط غلیظ بی نظیر است. جهت تقویت بینایی و سرفه و ورم سینه و ریه نافع است. مالیدن روغن بادام تلخ بر پوست برای رفع کک و مک و چین و چروک و ترک‌های ناشی از سرما مؤثر است.

روغن خشخاش

خشخاش یک گونه گیاه علفی یک‌سالهٔ گل‌دار است که استفاده از روغن آن به دوران کهن بازمی‌گردد. حتی تصاویر روغن خشخاش در آثار باقی‌مانده از سومریان یافت شده‌اند، این قوم خشخاش را گیاه شادی می‌نامیدند. روغن خشخاش مصرف خوراکی نیز دارد و دارای مزه‌ای تلخ است. طبیعت روغن خشخاش سرد و خشک است.

روغن خشخاش جهت حرارت کبد و سیلان رحم نافع و برای بهبود عرق النسا یا درد سیاتیک هم موثر است. تاثیر این روغن گیاهی در رفع بیخوابی بی نظیر است، همچنین دارای ویژگی تخدیرکننده است لذا باعث رخوت و خواب و سستی اعصاب می شود برای همین برای بهبود دردها و ورم‌های ناشی از گرمی بی بدیل است.

روغن زیتون

روغن زيتون با طعم و بوی خاص، نقش ويژه‌ای در حفظ سلامتی بدن دارد. اجزای درخت زيتون دارای طعم تلخ و گس می‌باشند. زیتون دارای خواص دارويی فراوانی از قبیل قابض، مقوی، مدر، تب بر و كاهنده فشارخون می‌باشد. ضمنا برگ درخت زيتون دارای خاصيت گشاد كنندگی عروق سطحی می‌باشد.

در بررسی‌های انجام شده روی عصاره برگ زيتون، خواص آنتی اكسيدانی، ضد التهابی، آنتی آريتمی، ضد ميكروبی و ويروسی و كاهنده قند خون نیز مشاهده شده است. در طب ایرانی روغن زیتون را عکر زیت می‌نامند، این روغن گیاهی محلل ریاح است و جهت عرق النسا و نقرس و درد مفاصل تاثیر شگفت انگیزی دارد. این روغن طبیعتی گرم و خشک دارد.

خواص روغن خراطین

یکی از روغن هایی که در حال حاضر طرفداران زیادی پیدا کرده و در بحث جوانسازی و حجم دهی به زیبایی کمک می کند روغن خراطین است. روغن خراطین از ایزینیا فتیدا که در اصطلاح کرم قرمز یا خزنده قرمز نامیده می‌شود گرفته می‌شود. از روغن این کرم در صنایع آرایشی به عنوان حجم دهنده و جوان کننده استفاده می شود.

روغن کرم خاکی یا خراطین از نوعی کرم خاکی تهیه می‌شود. طبیعت روغن خراطین از منظر طب سنتی ایرانی در اول گرم و تر با رطوبت غریبه است.

روغن خراطین جهت تسکین درد گوش و بهبود زخم‌ها و التیام اعضای دستگاه عصبی و استحکام مفاصل منفعت دارد. همچنین ترکیب روغن خراطین با روغن هسته زردآلو جهت بواسیر و شقاق مقعد نافع است و طلای آن جهت بزرگ کردن قضیب یا آلت تناسلی مردانه موثر است.

روغن هسته زردآلو

روغن زرد آلو یا روغن هسته زردآلو یکی از روغن‌های کمیاب است. روغن زردآلو بازکننده گرفتگی‌ها و لطافت بخش و رطوبت بخش طبیعی پوست و رافع خشونت حلق است. بقدر يك مثقال از این روغن گیاهی كشنده كرم معده و مسهل آن است.

این روغن گیاهی محلل ورم مقعد و شکننده سگ‌های کلیه و جهت زحير بارد و بواسير ظاهرى و باطنی و جميع دردها نافع است. طِلا و قطور روغن زردآلو در گوش جهت تسكين و خارج کردن کرم گوش و کم شنوایی بی‌عديل است. روغن هسته زدرآلو در سائر افعال قريب به روغن بادام تلخ است.

فروشگاه اینترنتی نارمشک

روغن فندق

روغن فندق مایع استخراج شده از مغز فندق است. مغز فندق چاق کننده، مقوی امعاء، مقوی مغز و دستگاه گوارش است. طبع فندق گرم و خشک در آخر دوم است و مقوی معده و اعصاب و دفع کننده سموم از بدن است. طبیعت روغن فندق نیز گرم و خشک دردوم است و برای سرفه‌های سرد و درد سینه و درد کبد که ناشی از سردی باشد نافع است. همچنین روغن فندق لقوه و صرع و گرفتگی‌های مجاری و بادهای کمر و پشت را درمان می‌کند.

روغن سقز

علک البطم، صمغ یا شیره غلیظ درخت بطم است که خشک آن را قلفون می‌گویند و به فارسی سقز نام دارد و به اصفهانی قندرون نامند. طبیعت روغن سقز گرم و خشک است و خواص عمده آن محلل و ملطف و مقوی قوای هاضمه و پاک کننده چرک‌ها است و به اتفاق نظر حکمای قدیم در جمیع افعال بهتر از مصطکی است. روغن سقز اصل جهت جذب و جلب رطوبت‌ها و بلغم از مغز و پاکسازی مغز مفید است. از خواص دیگر روغن سقز این است که برای تسکین دردهای ناشی از سرماخوردگی و ضربدیدگی‌ها بی نظیر است.

روغن شوید

شبت گیاهی است معروف که به فارسی شوت و شود و شوید می‌نامند. روغن شوید موارد استعمال فراوانی دارد و معمولاً برای عطر دلنشینی که دارد در صنایع پزشکی، صابون سازی، عطرسازی و مواد غذایی مصرف می‌شود. روغن شوید حل کننده و اعتدال بخش و بازکننده گرفتگی های مجاری و هضم کننده غذا است که با نیروی پادزهری همراه است.

مسکن دردهای سرد است و جهت پراکنده نمودن بادها و تحلیل آنها از تمام نقاط بدن و درد پشت و کلیه و مثانه بسیار تاثیر گذرا است. روغن شوید لطیف کننده پوست است و خستگی‌های عضلانی و درد مفاصل و اعصاب را آرام و سختی‌های تورم را نرم می‌کنند. درضمن این روغن گیاهی رفع کننده چروک پوست است.

روغن رازیانه

رازیانج، رازیانه یا بادیان گیاهی علفی و خوش‌بو با برگ‌های ریز و گل‌های چتری زردرنگ است که مصرف دارویی دارد. روغن رازیانه جهت تحلیل ریاح غلیظ و درمان درد پهلو و تهیگاه و درمان قولنج و رفع رطوبات منفت دارد. روغن رازیانه ضد اسپاسم و ضد نفخ است و ورم‌های روده و معده را از بین می‌برد و به درمان سندرم روده تحریک‌پذیر کمک می‌کند و باعث کاهش میزان اشتها می‌شود. روغن رازیانه طبیعتی گرم و خشک دارد و یکی از بهترین روغن‌های تسکین دهنده درد و تریاق سموم حیوانی است.

نظرات بازدیدکنندگان