طرز تهیه نخود آب
طرز تهیه نخود آب
میتوانید در این مطلب موارد زیر را بخوانید:
- نخود در طب سنتی
- نخود آب
- طبع نخودآب
- خواص نخود آب
- طرز تهیه نخود آب ساده
- طرز تهیه نخودآب با گوشت
نُخود یا نَخود در انگلیسی Chickpea با نام علمی Cicer arietinum از دانههای خوراکی است. گیاه نخود، گیاهی یکساله و بوتهای کوتاه از خانواده حبوبات است که بلندی بوته آن به حدود ۳۰ سانتیمتر میرسد. ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غدهای است و شاخههای نازک و برگهای ریز آن مرکب از ۱۳ تا ۱۷ برگچه کوچک و دندانهدار و گلهای سپید میباشد.
نخود در طب سنتی
حُمُص را به فارسی نخود و به هندى چنه و در تركی بولچاق مینامند. نخود پاککننده و بازکننده گرفتگی کبد، طحال و کلیه، پاککننده زخمهای چرکی و قوبا (بیماری پوستی که از اگزما شروع و به پسوریازیس میرسد)، نرمکننده ورمهای بناگوش و غدد جنسی، خارج کننده چرک از زخمهای چرکی و جراحت سرطان (ضماد آن با عسل) است.
حُمُص را به فارسی نخود و به هندى چنه و در تركی بولچاق مینامند.
نخود ملین طبع، مقوی حرارت غریزی و مقوی ریه و کمر، تولیدکننده خون صالح، دارای ارزش غذایی زیاد، اشتهاآور، تغذیهکننده ریه و معده است. نخود در غذاهای مختلف و متنوع سفرهی ایرانی جایگاه ویژهای داشته و دارد و مصرف آن برای همه سنین توصیه میگردد. نخود با وجود طبع گرم و خشک تولید کننده ریاح و نفخ است و آشامیدن آب بعد از خوردن نخود بسیار مضر است.
نخود آب
نخودآب نوعی پرهیزانه است که طبیب برای بیمار تجویز میکند، این غذا از گوشت بی چربی و نخود جوشانیده در آب درست میشود. نخودآب آبگوشتی رقیق از گوشت و آب نخود است که به دو روش تهیه و ساخته میشود، نخود آب بدون گوشت و نخود آب همراه گوشت که به «نخود آب مُلَحَّم» معروف است.
نخود آبی که با گوشت تهیه میشود به «نخود آب مُلَحَّم» معروف است.
گوشت نخودآب مُلَحَّم کم است و نخود و آبش بیشتر و مقوی، مغذی و بسیار لذیذ است. این غذا در جنوب کشور اغلب در سفرهخانههای سنتی یا در کنار خیابان روی چرخدستی پخته و عرضه میشود و مصرف آن به خصوص در روزهای سرد سال تقویتکننده سیستم ایمنی بدن و پیشگیریکننده از ابتلا به بیمارهای عفونی و ویروسی به ویژه سرماخوردگی است.
شعری در وصف نخودآب را بخوانید:
گر تو خواهی نخودآبی که تو را سود دهد
زعفران با عرق گل ببر آنجا در کار
طبع نخود آب
نخودآب نه فقط یک غذا، بلکه یک غذای دوایی محسوب میشود و در طب سنتی به مصرف نخودآب بسیار توصیه شده است. نخودآب طبع گرمی دارد و بهترین غذا در روزهای سرد سال است که به تعدیل مزاج بدن کمک فراوانی میکند. نخودآب موجب تولید مواد زاید در بدن نمیشود و تعدیل کننده و تقویت کننده بدن است.
نخودآب طبع گرمی دارد و بهترین غذا در روزهای سرد سال است.
خواص نخود آب
یکی از اشکال تهیه غذا از نخود، غذایی است که به نخودآب معروف است. شوربا که در قدیم و نزد اطباء نخودآب یا آبگوشت بوده، نيكوترين غذا است و عبارت است از گوشت كه در آب زیاد بپزند و بهتر است با پیاز پخته شود تا مانع نفخ شود و قوه باه یا همان قوای جنسی را برانگيزد.
نخودآب تقویتکننده سیستم ایمنی و پیشگیریکننده از ابتلا به بیمارهای عفونی و ویروسی است.
نخودآب ضمن آن که مقوی بدنهای ضعیف و تقویت کننده نیروی جنسی است، در تحلیل ریاح یا از بین بردن بادهای سرگردان در بدن نیز اثر مفیدی دارد. نخوداب به عنوان منضج بلغم نیز مورد استفاده اطباء قرار میگیرد. البته برای این منظور باید حداقل چهار روز و حداکثر دوازده روز مصرف شود. افرادی که مزاج گرم و خشک دارند و در بدنشان صفرا زیاد تولید میشود باید این غذا را با سِکباج میل کنند. این غذا برای بیماریهای کلیه و مثانه هم بسیار مفید است، در صورت نیاز می توان نخوداب را با گوشت نیز تهیه کرد که در این صورت به آن «نخوداب مُلَحَّم» گفته میشود.
طرز تهیه نخود آب ساده
برای تهیه غذا با نخود بدون گوشت میتوان نخودآب را به صورت ساده هم طبخ کرد، این غذا جایگزین خوبی برای گوشت قرمز است. بنابراین کسانی که از رژیمهای بدون گوشت قرمز استفاده میکنند، یا مایل هستند برای مدتی از گوشت در سبدغذایی استفاده نکنند میتوانند از نخودآب بدون گوشت استفاده کنند.
- نخود: ۶۰۰ گرم
- پیاز کوچک: یک عدد
- روغن بادام: یک قاشق غذاخوری
- نمک: به مقدار کم
- زیره سیاه: یک قاشق چای خوری
- قرنفل: ۳ عدد
* مجموع مواد را در مقدار کافی آب بجوشانید تا نخودها پخته و مانند حلیم مُهَرّا و خوب پخته شود و کاملاً لعاب دار شود.
طرز تهیه نخود آب با گوشت
همانطور که پیشتر اشراه کردیم، شمامیتوانید در صورت نیاز نخود آب را با گوشت نیز تهیه کنید. که در این صورت به آن «نخوداب مُلَحَّم» گفته میشود.
- نخود ۶۰۰ گرم
- گوشت گوسفند جوان یا جوجه مرغ به قدر دلخواه
- برنج: ۶۰ گرم
- زعفران ساییده شده نیم مثقال
- دارچین قلم ۲۵ گرم
- نمک به قدر کافی
ابتدا نخود را با مقدار کافی آب و گوشت بپزند تا کاملا پخته شود. سپس گوشت را از نخود جدا کنند و نخود را دوباره بپزند تا عصاره غلیظی به دست آید، آن را صاف کنند. دوباره گوشت را داخل کنند و با برنج بپزند تا گوشت مهرا و برنج له شود (مثل شیربرنج). در این وقت زعفران و دارچین و نمک را اضافه کنند و بگذارند چند جوش دیگر بخورد، سپس آن را میل کنند.
توضیح: ممکن است بعضی از بیماران با مصرف نخوداب به جای غذای روزانه، به اندازه کافی سیر نشوند یا تاب نیاورند. در این صورت می توانند نخوداب را با نان میل کنند.
نکته: مداومت بر مصرف این غذا یا مصرف آن بهقصد درمان نیاز به مشورت با درمانگر مجرب دارد. منبع: بخش عمده این نوشتار برگرفته از کتاب جوش و غرور جوانی، نوشته استاد محمد عبادیانی است.
نظرات بازدیدکنندگان