خاصیت خربزه چیست؟

خاصیت خربزه چیست؟

خربوزه، خربز یا خَربُزه گیاهی است از تیره کدوییان که میوه‌اش درشت و شیرین و آب‌دار است. بوتهٔ آن کوتاه و ساقه‌هایش روی زمین می‌خوابد. خربزه از خانوادهٔ Cucurbitaceae با نام علمی Cucumis melo var.inodorus است. این میوه‌ی شیرین و لذیذ و خوشبو جزو صیفی‌جات به‌شمار می‌آید.

تمام قسمتهای خربزه قابل استفاده است اعم از: گوشت، تخم و پوست آن. خواص عمومی خربزه آن است که پاک کننده و لطیف کننده و سریع النفوذ است و بدن را تر نگه می‌دارد و چاق می کند. همچنین گرفتگی های مجاری را باز و برای استسقا و یرقان مفید است.


خواص خربزه در طب سنتی

طعم شیرین و آبدار و خوشمزه این میوه حقیقتا بی نظیر است. خربزه شکلی گرد یا دراز، بافتی نرم و آبدار با بویی خوش و شیرین دارد. خربزه یک میوه تابستانی با خواص بسیار است. از جمله این که خربزه در بدن به سرعت نفوذ می کند یعنی حواص و آثار خود را با سرعت به تمام بدن می‌رساند.

خربزه با داشتن رطوبت بسیار، مرطوب کننده مغز و بدن است. در افراد مستعد، سبب سَمن یعنی چاقی بدن می شود. خربزه مفتح سُدِّه نیز هست یعنی بازکننده گرفتگی‌ مجاری بدن است، زیرا هم جالی و هم ملطف است.

حکما برای داروی مفتح چند وجه آورده اند. از جمله این که هر ماده لطیفِ سیالی را مشروط بر این که دارای حرارت معتدله باشد، مفتح دانسته اند و خربزه تمامی شرایط یک داروی مفتح یا بازکننده را داراست.

کلیک کنید و در مورد خواص هندوانه در طب سنتی بخوانید.

خربزه از گیاهان مدر قوی

خربزه به خاطر قوه مفتحه‌ای که دارد، برای بیماران مبتلا به استسقا که جمع شدن مایعات در حفره‌های بدن خصوصا در کبد است و یرقان سُدَدی بسیار مناسب است. خربزه، مدر شیر، عرق و بول است.

مدر در نزد حکمای طب سنتی ایرانی دارویی است که به واسطۀ قوّت حرارت و تلطیفش قادر به اخراج و دفع ماییت اغذیه و فضول سیاله از طریق بول، حیض، عرق و شیر باشد و خربزه همه این خواص را داراست. به عبارتی دیگر خربزه یکی از گیاهان مدر در طب سنتی است.

درمان سنگ کلیه با خربزه

یکی از خواص مشهور خربزه در رابطه با تأثیر آن بر سلامت دستگاه ادراری است. زیرا به دلیل خاصیت مدر بودن آن از یک طرف و به خاطر خاصیت جلا و تلطیفش از طرف دیگر قادر است برخی از سنگ های دستگاه ادراری را دفع کند.

در این رابطه حکما فرموده اند که حتی مصرف دو درهم پوست خشک خربزه برای خارج کردن حصات یعنی سنگ‌های مجاری ادراری مفید است. مصرف خربزه، همواره کلیه را از اخلاطی که باعث ایجاد سده می شوند و کار تصفیه خون را مختل می کنند پاک می‌کند و باعث بهبود عملکرد کلیه می شود.

مصرف خربزه، برای بهبود قروح باطنی یا زخم‌های داخل بدنی نیز بسار مفید است. زیرا خربزه با قوت جلای خود، قروح باطنی را از چرک پاک می کند. وقتی قرحه ای از چرک پاک شود، بهبود آن سرعت می یابد.

فروشگاه اینترنتی نارمشک

پختن سریع گوشت با خربزه

برای پختن سریع گوشت چه باید کرد؟ یک ترفند برای زود پختن گوشت استفاده از پوست خربزه است. همینطور که می‌دانید یکی از مشکلات آشپزی سرعت پخته شدن گوشت است. برای رفع این مشکل، آشپزها از طرفندهای گوناگونی استفاده می کنند. یکی از روش های پخت سریع گوشت استفاده از خربزه است. کافی است مقداری پوست خربزه را در ظرف حاوی گوشت بیندازند و با خاطری آسوده منتظر نتیجه شوند. پوست خربزه باعث زود پخته شدن گوشت می شود.

طبع خربزه چیست؟

مزاج، طبیعت یا طبع خربزه شیرین در اواسط درجه دوم، گرم و تر است و طبیعت خربزه‌ای که تفه یا بی مزه باشد در درجه اول سرد و در درجه دوم تر است. جدا از فواید و خواص فراوان خربزه، زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث استرخا یا سستی معده، روده‌ها و ابتلا به سردرد شود. درکل تمام افراد با هر مزاجی باید در مصرف خربزه حد اعتدال را رعایت کنند.

کلیک کنید تا در مورد روغن حیوانی بیشتر بدانید.

خربزه و زیبایی پوست

داشتن پوستی شاداب و جوان و تازه از دغدغه های اساسی اغلب مردم است. توصیه ما برای برای درخشان کردن پوست و جوان سازی آن بهره گیری از روش‌های طبیعی است. لذا چنانچه خربزه را با بورۀ ارمنی بر روی لکه های پوستی که حکما به آن کلف می‌گویند، ضماد کنید باعث بهبودی آنها می‌شود. اشخاصی که از باقی ماندن آثار جوش، زخم، آبله مرغان، لکه‌های ناشی از ضربه و... در رنج هستند، می توانند خربزه را با بوره ارمنی خمیر کنند و برای مدّتی به طور روزمره یک ساعت روی آن قرار دهند. به صورت اعجاب انگیزی بعد از مدتی دیگر قادر به تشخیص محل آثار مذکور نخواهد شد.


پوست شفاف با خربزه

پوست شفاف در زیبایی و دلنشینی بسیار موثر است و یکی از اصلی ترین علل زیبایی است. فواید خربزه برای پوست صورت بی نظیر است. خربزه باعث درخشندگی و شادابی پوست می‌شود. برای خلاصی از شر کدورت پوست، خصوصا پوست صورت کافی است مدتی خربزه را اعم از پوست، بکوبند و بر روی پوست ضماد کنند تا خاصیت جالی بودن خربزه را که به صورت شفاف شدن پوست نمایان می‌شود، به وضوح مشاهده کنند.


بهترین وقت خوردن خربزه

بسیار حایز اهمیت است که بدانیم چطور و چه وقت باید میوه بخوریم و یا این که مصلح میوه‌ها چیست؟ بهترین زمان مصرف خربزه، بین دو وعده غذا و در زمانی است که غذای اول از معده منحدر شده باشد. چراکه خوردن خربزه در ناشتا، خطر بروز تبهای صفراوی را بالا می برد. همچنین خوردن خربزه بلافاصله بعد از غذا، در افراد مستعد، باعث بروز تخمه ( فساد هضم ) می شود.

خوردن خربزه با پنیر

به منظور پیشگیری از مشکلات گوارشی و احساس نفخ در معده، بهتر است در انتخاب مواد غذایی دقت کرده و همچنین مواد غذایی ناسازگار را با هم مصرف نکنیم. پنیر از لبنیاتی است که بیشترین مصرف را بین خانواده‌های ایرانی دارد و ما ایرانیان مواد غذایی مختلفی را با پنیر می‌خوریم بدون آنکه از عوارض آن ها با خبر باشیم. ولی لازم است بدانیم که خوردن بعضی از مواد غذایی با پنیر مشکل ساز است. چراکه خوردن خربزه با اغذیه کثیفه مانند پنیر باعث سُدِّه می‌شود.

خواص عرقیات گیاهی را از اینجا بخوانید


مضرات خربزه

خربزه سریع التعفن است، یعنی در معده‌ای که قادر به هضمش نباشد به سرعت حرارت غریبه در آن اثر می کند و باعث تعفنش می‌گردد. همچنین اگردرمعده فردی که می خواهد خربزه بخورد خلطی وجود داشته باشد(برای مثال خلط سودا) خربزه به خاطر لطافتش به سرعت به آن خلط تبدیل می شود.


خربزه در برخی از افراد باعث بروز صداع یعنی سردرد می شود. این افراد باید از مصرف خربزه خودداری کنند یا حتمأ آن را با مصلحش میل کنند. همچنین خوردن خربزه در افرادی که غلبه دم یا صفرا داشته باشند، می تواند باعث بروز رمد که نوعی درد چشم همراه با ورم است شود. بروز این امر در شهرهای گرم سیر به مراتب بیشتر است. اکثار یعنی بیش از حد خوردن خربزه، مسهل اخلاط موجود در معده است.

مصلح چیست؟

معنی مصلح به فارسی: مصلح به صلاح و نیکویی آورنده یا آنکه اصلاح می کند و بهتر می نماید. مصلح مقابل مفسد است. در طب سنتی ایرانی مصلح غذا یا دوایی است که اصلاح حال خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها نماید اعم از آنکه دفع ضرر آن کند یا معاونت بر فعل او نماید یا حفظ قوه یا کسر حدت او کند یا بدرقه به جهت وصول او به اعضا گردد. به عبارت دقیق تر مصلح یعنی دفع ضرر کننده.

مصلح خربزه چیست؟

در افرادی که بعد از خوردن خربزه دچار مشکلاتی می شوند، حکمای طب سنتی ایرانی سفارش کرده اند حتمأ خربزه را با یکی از مصلحاتش میل کنند. در صورتی که حتی خوردن مصلحات نیز به برطرف شدن عوارض ناشی از خوردن خربزه منجر نشود این گونه افراد لازم است از خوردن خربزه صرف نظر کنند. مصلحاتی که حکما برای دفع ضرر ناشی ازخوردن خربزه ذکر کرده اند عبارت است از: سرکه و آب انار ترش

-

منبع: کتاب دوم مجموعه مقالات مکتب طب ایرانی تالیف استاد محمد عبادیانی

نظرات بازدیدکنندگان