روغن کرمانشاهی

روغن کرمانشاهی

روغن کرمانشاهی

عنواین مهم این مطالب:

  • روغن چیست
  • روغن خوراکی
  • پیه چیست
  • دنبه پیست
  • خواص روغن کرمانشاهی
  • روغن کرمانشاهی و کلسترول
  • مضرات روغن کرمانشاهی


روغن حیوانی در ایران به نام روغن کرمانشاهی یا روغن زرد
شهرت دارد و در زبان آذری به ساری یاغ معروف است. روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی را در زبان انگلیسی Ghee می‌نامند، این نوع روغن در زبان سانسکریت Ghṛta نام داشته است. روغن حیوانی یا روغن کرمانشاهی از دسته کره‌های شفاف Clarified Butter می‌باشد که در آشپزی غذاهای آسیایی، طب سنتی و آیین‌های مذهبی استفاده فراوانی داشته و دارد.

روغن چیست

روغن‌ یا Oil از طریق فرآیندهای متابولیکی طبیعی توسط گیاهان، حیوانات و موجودات دیگر با تنوع قابل توجهی تولید می‌شود. روغن ماده‌ای است که با آب مخلوط نمی‌شود، به معنای واقعی کلمه روغن ترسِ از آب دارد. اما به خوبی با روغن‌های دیگر مخلوط می‌شود و چربی دوست است. روغن‌ها دارای مقدار زیادی کربن و هیدروژن هستند و معمولاً قابل اشتعال نیز هستند.

روغن ترسِ از آب دارد، اما به خوبی با روغن‌های دیگر مخلوط می‌شود و چربی دوست است.

روغن‌ها ممکن است منشأ حیوانی، گیاهی یا حتی شیمیایی داشته باشند و خوراکی و غیرخوراکی هم باشند. از روغن‌ها برای اهدافی مانند پزشکی، تامین سوخت، ساخت انواع رنگ و پلاستیک، روانکاری و پخت و پز غذا استفاده می‌شود.

روغن خوراکی

یاغ اسم ترکی دُهُن است، در زبان عربی به روغن دُهُن می‌گویند. روغن هر ماده‌ی دَسِم و چربی است که در حرارت متعارفی حالت مایع داشته باشد یا به حالت مایع درآید، خواه حیوانی باشد مانند روغن گوسفند، روغن گاو، روغن بز و روغن گاومیش و یا نباتی یا گیاهی باشد مانند روغن آفتابگردان، روغن بادام، روغن زیتون و روغن کرچک و...

روغن هر ماده‌ی دَسِم و چربی است که در حرارت متعارفی حالت مایع داشته باشد یا به حالت مایع درآید.

معمولاً از روغن خوراکی برای پختن غذا یا سرخ کردن استفاده می‌شود و گاهی هم به منظور نگهداری از مواد غذایی به آن‌ها روغن اضافه می‌شود. روغن‌های خوراکی را معمولاً از چربی‌های گیاهی یا حیوانی به دست می‌آورند. چربی‌های گیاهی یا نباتی اغلب در دمای معمولی حالت مایع دارند، این نوع روغن‌ها را اغلب از گیاهان، مغز میوه، دانه گیاه و… تهیه می‌کنند.

چربی‌های حیوانی از منابع حیوانی به ‌دست می‌آید، مانند کره و دنبه و پی گوسفند یا روغن ماهی. اغلب چربی‌های حیوانی در دمای معمولی به حالت جامدند، با اینکه اکثر حیوانات دارای چربی می‌باشند و نه روغن، اما ماهی‌ها و برخی دیگر از جانداران خونسرد در بدن خود به جای چربی، روغن تولید می‌کنندو چربی بدنشان به حالت مایع است.

پیه چیست

پی یا پیه واژه‌‌ای فارسی به معنای چربی گوسفندو جانوران دیگر است.معادل عربی پیه «شَحْم» است که دقیقاً به همین معنا به کار رفته است. پیه بافتی سپید رنگ است که مانند روغن منجمد شده به گوشت چسبیده است و رنگ و نوع آن بر حسب جنس و سن حیوان متفاوت است و وجود یا عدم وجود آن در حیوان نشانه چاقی یا لاغری آن شمرده می‌‌شود. پیه ماده‌‌ای است که افزون بر خوراکی بودن در تأمین نیازهای صنعتی و دارویی بشر نیز کاربرد فراوان دارد.

دنبه چیست

دنبه، دُمبه یا دنباله گوسفند، بخشی از بدن گوسفنداست که به جای دم در انتهای پشتی گوسفند آویخته شده و حاوی چربی فراوانی است؛ اما همه گوسفندان دنبه ندارند. دنبه را هم کباب می‌کنند و هم از آن روغنمی‌گیرند و برخی معتقدند روغن آن بیشتر و بهتر از پیه و چربی بدن گوسفند است.

روغن کرمانشاهی چیست

روغن کرمانشاهی یا روغن زرد یکی از انواع روغن خوراکی و نوعی روغن غیر تراریخته مخصوص پخت و پز و حتی سرخ کردن غذاها و یکی از بهترین روغن‌های خوراکی برای بدن انسان است. روغن زرد یا روغن کرمانشاهی در اصل نوعی روغن حیوانی است که عمدتا در منطقه کرمانشاه از شیر گاو و یا گوسفند بدست می‌آید.

روغن حیوانی با روغن کرمانشاهی تفاوتی ندارد، یعنی روغن حیوانی همان روغن کرمانشاهی است. اما به دلیل آب و هوا، مراتع سرسبز و شرایط خاص منطقه کرمانشاه، روغن حیوانی که در این منطقه تولید می‌شود، بسیار معروف شده است. یکی از عوامل موثر در عطر و طعم مخصوص روغن کرمانشاهی عمدتا ناشی از چرای گوسفندان از علوفه‌ی مناطق بلند کوهستانی این منطقه می‌باشد.

روغن کرمانشاهی یا روغن زرد یکی از انواع روغن خوراکی و نوعی روغن غیر تراریخته مخصوص پخت و پز است.

طرز تهیه روغن کرمانشاهی

برای تهیه روغن کرمانشاهی، ابتدا ماست و یا دوغ تهیه شده از شیر را درون مشک‌های دست ساز (تهیه شده از پوست بز) ریخته و اصطلاحا آن را می‌زنند تا گویچه‌های چربی به یکدیگر چسبیده و بصورت کره جدا شوند. کره حاصل شده را به آرامی درون دیگ‌های بزرگ حرارت می دهند تا آب کره تبخیر گردد.

طبع روغن کرمانشاهی

مزاج یا طبع روغن کرمانشاهی از نظر طب سنتی گرم و تر است. به عبارت دقیق‌تر طبع انواع روغن حیوانی، چه روغن گوسفندی و چه روغن گاوی گرم و تر است و هرچه این روغن‌ها كهنه‌تر شوند، از رطوبت آن‌ها کاسته شده و خشکی آن‌ها افزایش پیدا می‌کند.

خواص روغن کرمانشاهی

هندی‌ها یکی از بزرگترین مصرف کنندگان روغن حیوانی هستند، در سنت‌های پزشکی کهن مانند طب چینی، طب ایرانی و آیورودا روغن حیوانی به خاطر خواص منحصر به فرد، ماده اصلی در برخی از ترکیب‌های دارویی است و به عنوان روغن پایه‌ برای ضماد‌ها یا پمادهای گیاهی که در درمان سوختگی‌ها و بثورات و اورام استفاده می‌شود کاربرد دارد.

روغن حیوانی یا روغن زرد کرمانشاهی در افزایش انرژی بسیار نفع دارد. این روغن از دامنه‌ی گسترده‌ای از اسیدهای چرب با زنجیره‌ی کوتاه و متوسط ساخته شده که برای بدن بسیار منفعت دارند. همچنین این روغن کاربردهای زیادی در پزشکی سنتی دارد و می‌تواند خواص درمانی بسیاری از ادویه‌ها و داروهای گیاهی را به مناطق مورد نظر از بدن برساند و جذب کند. همچنین در طب هندی یا آیورودا از این روغن استفاده‌های فراوانی برای تنقیه و پاکسازی روده‌ها می‌شود.

برخلاف تصور رایج، اعتدال در مصرف روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

روغن‌ کرمانشاهی بنزین سلول‌های قلبی هستند، تحقیقات جدید نشان داده که برخلاف تصور رایج، اعتدال در مصرف روغن کرمانشاهی یا روغن حیوانی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. برای همین استفاد به اندازه و پرهیز از زیاده روی در مصرف روغن حیوانی ضامن قلبی سالم و عمری طولانی است.

یکی از توصیه‌های رایج برای کاهش وزن، کاهش مصرف چربی‌هاست. بنابراین بسیاری از افراد برای کاهش وزن تمام چربی‌ها را از رژیم غذایی خود حذف می‌کنند. اما مضرات این اقدام بیشتر از فواید آن است. پروتئین‌ها کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها از درشت‌ مغذی‌هایی هستند که بدن برای ادامه‌ی فعالیت‌اش به آنها نیازمند است. حذف دسته‌ای از این غذاها راه مناسبی برای کاهش وزن نیست. شما باید چربی‌های مضر مانند غذاهای سرخ‌کردنی و فست فود‌ها را حذف کنید و آنها را با چربی‌های سالم مانند روغن کرمانشاهی، روغن زیتون و آووکادو جایگزین کنید.

از نظر طب سنتی خواص روغن کرمانشاهی قوی‌تر از «کره» است.

در کتب معتبر طب سنتی ذکر شده که روغن حیوانی کرمانشاهی دارای قوای پادزهری است، دفع کننده سموم و مانع رسيدن اثر سمّ افعى به قلب است. روغن کرمانشاهی نرم کننده پوست، پاک کننده چهره، پاک کننده فضولات مغز و رحم و سينه و چاق کننده بدن است.

از خواص دیگر روغن کرمانشاهی این است که رفع کننده خشکی بینی و حلق است و برای بهبود سرفه‌های خشک و درمان بیماری يرقان و بیماری‌های طحال و دفع سنگ‌ کلیه منفعت دارد. آماسها یا ورم‌ها را نرم کرده و از بین می‌برد و کلیه و مثانه را گرم می‌كند. اما زیاده‌روی در مصرف آن معده را ضعيف می‌كند.

خرید اینترنتی روغن کرمانشاهی

خرید اینترنتی روغن کرمانشاهی

خرید آنلاین باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می‌شود. نکته مهم در این امر، انتخاب فروشگاه اینترنتی مطمئن است. امروزه تقریبا همه‌ی ما ترجیح می‌دهیم خرید راحت و بی دغدغه‌ای از فروشگاه های اینترنتی داشته باشیم. همچنین خرید اینترنتی روغن کرمانشاهی از فروشگاه اینترنتی قابل اعتماد در حال حاضر یکی از دغدغه‌های کسانی است که به دنبال خرید روغن کرمانشاهی اصل هستند.

نارمُشک یکی از مطمئن‌ترین فروشگاه‌های اینترنتی برای خرید روغن حیوانی کرمانشاهی است که تجربه خریدی امن و آسان را برای شما فراهم می‌کند. ارتباط مستقیم با بهترین تولیدکنندگان روغن حیوانی و کرمانشاهی یکی از مهم‌ترین دلایلی است که محصولات عرضه شده در نارمُشک را متمایز می‌کند.

از دلایل استقبال مردم از فروشگاه اینترنتی نارمُشک، قیمت مناسب روغن کرمانشاهی نسبت به سایر فروشگاه‌ها، پیشنهادهای ویژه برای خرید روغن حیوانی، تضمین اصالت روغن‌ها، ارسال سریع و راحت به سراسر کشور و داشتن متخصص طب سنتی برای راهنمایی و مشاوره‌ی شماست.

 

روغن کرمانشاهی و کلسترول

کلسترول را می‌توان به دو دستهٔ کلسترول غذایی و کلسترول خون تقسیم کرد. کلسترول غذایی همان کلسترولی است که در غذایی که خورده می‌شود وجود دارد. این عنصر غذایی بسیار شبیه به شکر، چربی، پروتئین، ویتامین‌ها و املاح معدنی است. این نوع کلسترول تنها در محصولات حیوانی یافت می‌شود و همان چیزی است که در برچسب‌های مواد غذایی مشاهده می‌شود.

اما کلسترول خون، در کبد ساخته می‌شود و همان چیزی است که در آزمایشگاه اندازه گیری می‌شود. کلسترول خون و کلسترول غذایی، با اینکه از نظر شیمیایی یکسان هستند، اما این موضوع بیانگر یکسان بودن آن‌ها نیست. به همین دلیل است که تأثیر خوردن کلسترول غذایی بر سلامت می‌تواند تا حد بسیار زیادی متفاوت از پیامدهای داشتنِ کلسترول خون بالا یا آنچه که در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی اندازه گیری می شود، باشد.

روغن حیوانی یا کرمانشاهی مجموعه‌ای از گليسيريدها، اسيدهای چرب آزاد، فسفوليپيدها، استرهای استرول، ويتامين‌های محلول در چربی، كربونيل‌ها، هيدروكربن‌ها و كاروتنوئيدها و حاوی مقدار کمی از آهن و كلسيم است. مصرف روغن حيوانی و ديگـر محصولات لبنی غنی از چربی می‌توانند باعث دريافت كلسترول شوند.

هيچ ارتباطی بين مصرف روغن حيوانی با هايپركلسترولميا و هايپرليپيـدميا كه فاكتور خطر برای بيماری‌های قلبی محسوب می‌شوند وجود ندارد.

در عين حال ويتامين‌های محلول در چربی مانند كاروتن، ويتامين A و D و E موجود در روغن حیوانی به عنوان تركيبات غيرصابونی، دارای اهميت قابل توجهی در تغذيه انسان می‌باشد، چرا كه نقش فيزيولوژيكی مهمی در رشد، تكامل و حفظ تندرستی دارد. روغن حيوانی به عنوان منبع خوبی برای اولئیک اسيد ذكرمی‌شود كه می‌تواند مانع از اكسيداسيون ذرات c-LDL شود و از شروع آترواسكلروز یا تصلب شرایینجلوگيری كند.

مطالعات دقیق نشان داده مصرف روغن حيوانی به عنوان غذايی با كلسترول و اسيدهای چرب اشباع در حد اعتدال و در صورت پرهیز از زیاده‌روی در مصرف آن، نه تنها ميزان كلسترول خون را افزايش نمی‌دهد، بلكه می‌تواند ميزان كلسترول تام سرم را به صورت معنی داری کاهش دهد.

در سال 1999 در یک مطالعه Kumar و همكارانش طی بررسی با حيوانات آزمايشگاهی اعلام كردند هيچ ارتباطی بين مصرف روغن حيوانی با هايپركلسترولميا و هايپرليپيـدميا كه فاكتور خطر برای بيماری‌های قلبی محسوب می‌شوند وجود ندارد. همچنين نتايج بررسی آنها نشان داد افزايش مصرف روغن حيوانی با كاهش سطوح TG و TC سرم همراه است. ولی با اين وجود، با توجه به مطالعه بافتی حاضر در زمينه روغن حيوانی، احتمال رسوب ميزان كمی از كلسترول در ديواره سرخرگ‌ها وجود دارد و مصرف بيش از حد این روغن برای كـاهش TC سرم توصيه نمی‌شود.

در سال 2007 مظفریان و همکارانش نشان دادند جانشين كردن 8 درصد از مصرف انرژی از اسيدهای چرب ترانس با اسيدهای چرب اشباع شده با تغيير نسبت TC/HDL-C باعث كاهش بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود و همچنین اثرات مثبت روغن حيوانی روی پروفايل‌های لیپیدی سرم را تأييد كردند. بنابراين روغن حيوانی در تغییرات سرم شامل TC و HDL-C مفيد می‌باشد. نبايد فراموش شود كه روغن حيوانی كه به صورت سنتی از چربی شير ساخته می‌شود، مقدار زيادی اسيدهای چرب اشباع دارد و روش توليد آن بايد تحت نظارت باشد.

تاثیر روغن کرمانشاهی بر زخم و سوختگی

روغن کرمانشاهی یا روغن زرد، روغنی است که از شیر گرفته می‌شود، اگر کره محلی را آب کرده و دوغ آن را جدا کنیم، باقی‌مانده‌ آن روغن حیوانی یا کرمانشاهی می‌شود. روغن‌ کرمانشاهی یا ساری یاغ سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع از دیرباز به صورت سنتی در درمان زخم‌های سوختگی کاربرد داشته است. روغن کرمانشاهی ترکیبی است که در برخی از نقاط کشور به ویژه مناطق جنوبی مانند کهنوج، جیرفت و بافق به طور رایج در درمان زخم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نتایج نشان داده عسل و روغن حیوانی هر دو باعث افزایش سرعت التیام زخم می‌گردند.

اگر چه مکانیسم اثر مصرف موضعی روغن حیوانی بر ترمیم زخم به طور دقیق مشخص نیست، ولی مطالعات نشان داده که مصرف روغن‌های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع مانند امگا ۳که در روغن حیوانی کرمانشاهی به مقدار فراوان وجود دارد اثر آنتیباکتریال داشته و از التهاب زخم می‌کاهند.نتایج مطالعات نشان می‌دهد که مصرف موضعی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه می‌تواند نقصان اسیدهای چرب ضروری را برطرف نموده و باعث پرولیفراسیون طبیعی پوست و عدم تشکیل اسکار هیپرتروفی شود.

روغن حیوانی با داشتن منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های A و D از طریق کاهش روند التهابی و افزایش جریان خون و نیز تشکیل کلاژن در موضع سوختگی، می‌تواند روند التیام زخم را بهبود ببخشد. همچنین نتایج نشان داد عسل و روغن حیوانی هر دو باعث افزایش سرعت التیام زخم می‌گردند، اما عسل در مقایسه با روغن حیوانی تاثیر بیشتری در کاهش التهاب و تسریع روند بهبود زخم دارد.

مضرات روغن حیوانی کرمانشاهی

روغن‌های خوراکی منبع برخی مواد مغذی مورد نیاز بدن، مانند اسیدهای چرب ضروری، ویتامین‌های محلول در چربی و دیگر ترکیبات مفید برای بدن مانند کاروتینوئیدها و لیکوپن هستند و در نتیجه نمی‌توان آن‌ها را از رژیم غذایی حذف کرد. اما مصرف هر روغنی بیش از اندازه خطر بروز اضافه وزن، چاقی، اختلالات لیپیدی و در نتیجه ابتلا به بیماری‌های مزمن، نظیر کبد چرب و بیماری‌های قلبی- عروقی را به‌همراه خواهد داشت. همچنین زیاده‌روی در مصرف انواع روغن برای دستگاه گوارش مضر و ضعیف کننده معده است.

مقدار متعادل مصرف روغن حیوانی کرمانشاهی در روز حداکثر ۳۰ گرم است.

اضافه کردن دو تا سه قاشق چای‌خوری روغن حیوانی به غذا در روز، یک راه عالی برای رساندن برخی از ویتامین‌های محلول در چربی به بدن است. مقدار متعادل مصرف روغن حیوانی کرمانشاهی در روز حداکثر ۳۰ گرم است، بنابراین افرادی که از چربی حیوانی استفاده می‌کنند، باید دقت داشته باشند که مصرف روزانه آن‌ها از این ۳۰ گرم در روز تجاوز نکند، با رعایت این اصل، مصرف این نوع چربی برای بدن هیچ گونه ضرر و زیانی نخواهد داشت.

روغن کرمانشاهیغذائیت و خاصیت چاق کنندگی بالایی دارد و در صورتی که فرد فعالیت بدنی کافی نداشته باشد مصرف روغن و کره حیوانی می‌تواند مضر باشد. از دیدگاه طب سنتی چنانچه بدن قادر باشد روغن حاصل از چربی حیوانی را هضم کند، یا فرد مصرف کننده روغن حیوانی یا کرمانشاهی دارای فعالیت‌های سنگینی مانند کشاورزی داشته باشد در این صورت خوردن این روغن ضرری ندارد.

خرید روغن کرمانشاهی

خرید آنلاین باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می‌شود. نکته مهم در این امر، انتخاب فروشگاه اینترنتی مطمئن است. امروزه تقریبا همه‌ی ما ترجیح می‌دهیم خرید راحت و بی دغدغه‌ای از فروشگاه‌های اینترنتی داشته باشیم. همچنین خرید اینترنتی روغن کرمانشاهیاز فروشگاه اینترنتی قابل اعتماد در حال حاضر یکی از دغدغه‌های کسانی است که به دنبال خرید روغن کرمانشاهی اصل هستند.

نارمُشک یکی از مطمئن‌ترین فروشگاه‌های اینترنتی برای خرید روغن حیوانی کرمانشاهی است که تجربه خریدی امن و آسان را برای شما فراهم می‌کند. ارتباط مستقیم با بهترین تولیدکنندگان روغن حیوانی و کرمانشاهی یکی از مهم‌ترین دلایلی است که محصولات عرضه شده در نارمُشک را متمایز می‌کند.

از دلایل استقبال مردم از فروشگاه اینترنتی نارمُشک، قیمت مناسب روغن کرمانشاهی نسبت به سایر فروشگاه‌ها، پیشنهادهای ویژه برای خرید روغن حیوانی، تضمین اصالت روغن‌ها، ارسال سریع و راحت به سراسر کشور و داشتن متخصص طب سنتی برای راهنمایی و مشاوره‌ی شماست.

نظرات بازدیدکنندگان